
Summary of Comments & Responses: Chapter 11.5.7 Credential 
Attainment Rate 
Policy Effective February 26, 2019 
 

1. A commenter pointed out that the revised policy removed the positive 
performance incentive that had been gained by co-enrollment.  

 
Co-enrollment and related practices of "blending" and "braiding" fund sources are still encouraged 
by DOL and DWD. Given the clarifying guidance from DOL regarding which participants are included 
in the credential attainment rate/measurable skill gain indicator for Adult and Dislocated Worker 
programs, the "positive performance incentive" of receiving credit for a credential/measurable skill 
gain from a participant receiving training funded by a non-common exit program fund source is 
replaced with the reduction of risk associated with co-enrollment of participants who are in a 
training program funded by a program not in Wisconsin's common exit policy and do not attain a 
credential or measurable skill gain. The clarifying guidance is risk averse opposed to performance 
boosting for the Title I and TAA programs. DWD-DET programs are designed with the intention that 
multiple fund sources should be able to take "credit or accountability" in supporting an individual 
participant's ability to meet educational attainment standards as defined by the performance 
indicators.  

2. Several commenters asked if specific certificates were considered credentials 
and certain exams were considered measurable skill gains.  

 
The comments are out of scope for the policy. The comments have been forwarded to the 
Credential Attainment Rate Workgroup at wisperforms@dwd.wisconsin.gov. Wisconsin's WIOA 
core programs and TAA established a workgroup to assist in determining what constitute a 
credential and measurable skill gains.  

3. A commenter wanted to confirm whether a participant who received both 
On-The-Job training and an occupational classroom training still counted in 
the credential attainment rate denominator.  

Yes, On-the-Job Training and Customized Training services alone do not include the participant in 
the Credential Attainment Rate for the WIOA Title I Adult, Dislocated Worker and Trade Adjustment 
Assistance Act programs. However, DWD-DET notes that On-the-Job Training and Customized 
Training do not exclude participants from the Credential Attainment Rate when another qualifying 
form of training is received such as occupational classroom training.  

4. A commenter requested further clarification of two statements that explained 
the relationship between training services and fund sources and the inclusion 
into the Credential Attainment Rate and Measurable Skill Gain indicators.  

 
DWD-DET modified the language to ensure the list referenced was clear to the reader.  



Summary of Comments & Responses: Chapter 11.5.8 Measurable 
Skill Gain 
Policy Effective February 26, 2019 
 

1. A commenter requested clarification on whether Title I staff are responsible 
for entering and tracking credential and measurable skill gain information 
even if Title I services are closed.  

 
The comment is out of scope for this policy since it intends to change operating procedures. Title I 
and Trade Adjustment Assistance (TAA) share responsibility for entering credential/measurable skill 
gain documentation as both programs are held to the same performance indicators and may share 
reported information. The comment was forwarded to the appropriate program area(s) for 

consideration.  

2. A commenter inquired whether a previously entered measurable skill gain, 
not funded by a WIOA fund source, would still count in the performance 
indicators.  

 
If a participant still qualifies for the Measurable Skill Gain indicator due to having at least one 
training service funded by the WIOA Title I Adult, Dislocated Worker or Trade Adjustment 
Assistance program, the participant and the Measurable Skill Gain will be counted in the 
performance indicators. If the participant did not receive at least one training service funded by the 
WIOA Title I Adult, Dislocated Worker or Trade Adjustment Assistance program, the participant will 
not be included in the indicator nor does the participant receive a Measurable Skill Gain. 
Furthermore, there is not any federal restrictions that reported credentials and measurable skill 
gains must be earned using funding from WIOA Title I Adult, Dislocated Worker, Youth, National 
Dislocated Worker Grants, or Trade Adjustment Assistance Act fund sources. The federal 
clarifications and revisions only address the inclusion of participants in the Credential Attainment 
Rate and Measurable Skill Gain indicator denominators.  
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