Examples of Simple PPD Calculations

For these examples, we assumed the injury took place in January 2010 and the employee was entitled to the maximum rate of $282.00. The PPD rate is either the maximum rate for year of injury or employee’s TTD rate, whichever is lower. (Maximum Weekly PPD Rates for other dates of injury)

PPD rating by doctor: 10% to the right knee:

10% X 425 weeks (per schedule) = 42.5 weeks

Multiply 42.5 weeks by PPD rate

Therefore:

42.5 weeks X $282.00 =$11,985.00*

PPD rating by doctor: 25% loss of use to distal joint of left little finger:

25% X 6 weeks (per schedule) =1.5 weeks

Multiply 1.5 weeks by PPD rate 

1.5 weeks X $282.00 = $423.00

PPD rating by doctor: 2% loss of use to left wrist:

2% X 400 weeks (per schedule) = 8 weeks

Multiply 8 weeks by PPD rate 

8 weeks X $282.00 = $2256.00

PPD rating by the doctor: 5% to the body as a whole

5% multiplied by 1000 weeks (for nonscheduled injury) = 50 weeks

Multiply 50 weeks by PPD rate 

50 multiplied by $282.00=$14,100.00*

*PPD is to be paid at a rate of $1222.00 a month until sum of it has been paid.

DWD on Twitter DWD on Facebook DWD RSS Feed Email DWD DWD on YouTube DWD on Flickr