Examples of Simple Multiple Injury Calculations

For these examples, we assumed the injury took place in January 2010 and the employee is entitled to the maximum rate of $282.00. The PPD rate is either the maximum rate for year of injury or employee’s TTD rate, whichever is lower. 

(view Maximum Weekly PPD Rates for other dates of injury)

PPD rating by doctor: 10% to the right knee, 2% to the left wrist:

10% X 425 weeks (per schedule) = 42.5 weeks (knee)

2% X 400 weeks (per schedule) = 8 weeks (wrist)

plus 20% of 8 weeks (the equal or lesser injury) = 1.6 weeks

42.5 wks (knee) + 8 wks (wrist) + 1.6 (multiple) = 52.1 weeks X $282.00=$14,692.20

PPD rating by doctor: 20% to the right shoulder, 20% to the left shoulder, 5% to the right knee:

20% X 500 weeks (per schedule) =100 weeks (right shoulder)

20% X 500 weeks (per schedule) =100 weeks (left shoulder)

5% X 425 weeks (per schedule) = 21.25 weeks (right knee)

plus 20% of 21.25 weeks (the equal or lesser injury)=4.25 weeks

PLUS 20% of 100 weeks (second equal or lesser injury—remember to only drop the disability that resulted in the highest number of weeks and keep the rest to comply with ss. 102.53)=20 weeks

100 wks (rt shoulder) + 100 wks (lt shoulder) + 21.25 wks (knee) + 4.25 wks (multiple) + 20 wks (multiple) = 245.5 weeks X $282.00=$69,231.00

PPD rating by doctor: 2% to the left elbow, 2% to the left wrist:

Start with the most distal joint (in this case, the wrist):

2% X 400 weeks (per schedule) = 8 weeks (wrist)

Then, subtract the 8 weeks from 450 weeks (elbow, per schedule)= 442 weeks

442 weeks X 2% (for elbow rating) = 8.84 weeks

plus 20% of 8 weeks (the equal or lesser injury)=1.6 weeks

8.84 wks (elbow) + 8 wks (wrist) + 1.6 wks (multiple) = 18.44 weeks X $282.00=$5200.08

*PPD is to be paid at a rate of $1222.00 a month until sum of it has been paid.

DWD on Twitter DWD on Facebook DWD RSS Feed Email DWD DWD on YouTube DWD on Flickr