Piece Rate Workers

HOURS: $10.00 X 40 HRS = $400.00

GROSS: $16,961.70 DIVIDED BY 42 = $403.85

PIECE RATE HOURS: $16,961.70 Divided By 1680 = $10.10 per hr

PIECE RATE = $10.10 X 40 = $404.00

WAGE: $404.00

Section 1) HOURLY WAGE:

a) To determine hourly rate at time of injury you need to know if the employee is paid by the following:

Standard (include shift differential if the employee was earning it when injured) or piece rate or tips.

b) Hours per week

Multiply by the usual scheduled hours (actually worked hours)

Section 2). Gross Wage:

a) The gross taxable wages earned in the 52-week period prior to the week of injury (exclude tips).

b) divide by the number of weeks worked in the 52-week period prior to the week of injury.

Section 5) Weekly Wage and TTD Rate Computation

a) Weekly Wage (greater of #1 or #2 above)

b) Multiply by .66667 equals the weekly TTD rate

Enter Insurance claim Representative name and phone number

(By dividing the piece rate hours by the piece rate earnings gives a piece rate hourly average wage)

For help with temporary total or partial disability, contact Bureau of Claims Management

DWD on Twitter DWD on Facebook DWD RSS Feed Email DWD DWD on YouTube DWD on Flickr