TPD WAGE SAMPLE #2

PART-TIME EMPLOYEE WHO IS PART OF A REGULAR
SCHEDULED CLASS

PART-TIME HOURS: $10 X 20 = $200.00

10 part time employees; 2 full time employees

raise to 24 hours = $10.00 x 24 = $240.00

GROSS: $9240.00 DIVIDED BY 42 = $220.00

TTD WAGE: $240.00

TPD WAGE: $220.00

If the injured employee obtains a job after the date of injury with a different employer the insurance carrier may ask the injured employee each week for the taxable earnings from the other employer. This will determine if the employee is earning more on the second job than on the job they were injured at. If the injured employee obtains a job after the injury, TPD will be due instead of TTD.

Completing the "TPD worksheet" (WKC-7359-E)

  1. Week ending is the Sunday date following the week of TPD.
  2. Hours the injured worked or should have worked.
  3. Hourly rate the employee was earning for the week of TPD.
  4. Earned -- Hours worked or should have worked times the hourly rate. If the injured employee obtains a job after the injury, the wage earned is from the other employer and the injured employee needs to report their taxable earnings to the insurance carrier, so the carrier can determine if TPD is due, each week.
  5. Weekly wage at time of injury -- This is the actual wages for employees that have had their TTD wage expanded.
  6. Wage loss -- Subtract the amount earned from the wage at the time of the injury.
  7. % -- divide the wage loss by the wage at the time of the injury.
  8. TTD rate -- This is the same rate that the temporary total disability was paid at. It does not lower to 2/3rd's of the actual wage.
    (Use the escalated rate if there is a renewed period of disability more than 2 years after the date of injury.)
  9. TPD rate -- Multiply the TTD rate by the % of wage loss. 

For help with temporary total or partial disability, contact Bureau of Claims Management

DWD on Twitter DWD on Facebook DWD RSS Feed Email DWD DWD on YouTube DWD on Flickr